Blog

Vanaf het moment dat ik mijn Yoga beoefening ging werken vanuit een intentie, is geen enkele les meer hetzelfde en is mijn Yoga beoefening ook veel makkelijker te vertalen naar het dagelijks leven.
Vandaar een korte toelichting op de Intentie:
In yoga termen wordt de intentie Samkalpa genoemd. Een intentie verbindt lichaam en geest en kan ervaren worden als een krachtig statement vanuit een persoonlijke waarheid. De intentie (die gedurende de yoga beoefening kan veranderen) zorgt voor een betekenisvol doel van jouw yoga beoefening.

Het mooie is dat je de intentie ook mee kan nemen in jouw dagelijkse activiteiten. Zo is mijn intentie jarenlang “Vreedzaamheid” geweest. Een deugd die ik met name voor mezelf nodig had om minder oordelend over mezelf te zijn en mijn perfectionisme los te laten. Een levenslange les, die ik ook in het dagelijkse leven continu integreer. Met vallen en weer op staan, zoals wel blijkt uit een rugblessure, die af en toe weer opspeelt. Even een moment van minder aanwezig zijn, ego die spreekt en wat volgt is een pijnlijke maar leerzame les. De volgende keer bedenk ik me wel twee keer, voordat ik mijn eigen grenzen negeer.  

Voorbeelden van intenties zijn:
Ik ervaar innerlijke rust
Ik ervaar vreedzaamheid
Ik ervaar verbinding
Ik heb een vreugdevol hart
Ik ben energiek en gezond
Ik geniet van het leven

Zoals je ziet wordt een intentie vaak uitgedrukt in een deugd als liefde, compassie, vreugde, vrede, dienstbaarheid, geloof, balans, vertrouwen, acceptatie, vergeving, geduld, toewijding en ga zo maar door.
Om je yoga beoefening een andere intensiteit te geven kan je iedere yoga beoefening starten met het naar binnen brengen van je aandacht. Maak vervolgens contact met je intentie en kijk welke ervaringen er in de oefening ontstaan. Iedere ervaring kun je opslaan in een denkbeeldige kelk of kruik, net welk beeld tot jouw verbeelding spreekt. Je kunt jouw kelk de naam van jouw intentie geven. Zo zal dagelijks je kelk worden gevuld met jouw ervaringen.

Om je intentie kracht bij te zetten, kan je dagelijks een reflectie moment inbouwen. Bij het maken van keuzes in je leven kan je ook kijken of bepaalde keuzes je dichter bij je intentie brengen. Een krachtige oefening om je intentie te versterken is de oefening van dankbaarheid. Neem iedere dag een moment de tijd om voor jezelf te benoemen waar je dankbaar voor bent. Door het benoemen van je dankbaarheid zal de wet van het universum er voor zorgen dat je nog meer momenten gaat ervaren om dankbaar voor te zijn.

Wil je meer achtergrond, lees hier dan verder

Contact Puur in Balans